August 12, 2010

Kek Lapis Pandan Choc-Berry

Tengok gambar kek lapis cantik-cantik dlm majalah buat saya teringin mencuba nak buat kek lapis..dalam hati rasa..wah..mesti menarik ni kalau kek jadi...

Cari punya cari, punya cari dalam internet..jumpa blog Brother Rozzan nie..rozzanblogspot.com..bagus blog dia..macam-macam resipi ada..kek dia sume cantik-cantik..memang best sangat ah blog tu untuk orang mcm saya yang agak-agak kureng pandai nak masak ni..hahaha..
Percubaan pertama saya buat Kek Lapis Pandan Chocoberry ikut resipi Brother Rozzan.





Amacam..menarik tak..rasa sedap ni tau..ahak..ahak..




Nie resipi dia..

KEK LAPIS PANDAN CHOC-BERRY

Bahan-Bahan
500 gm mentega
150 gm gula
1 sudu besar ovellette
10 biji telur saiz besar
1 tin susu pekat manis
260 gm tepung Hong Kong
100 gm horlicks
2 sudu besar serbuk koko (dibancuh dgn 2-3 sudu besar air panas)
1 sudu besar chocolate emulco
1 sudu teh pewarna cokelat
50 gm jem strawberry
1 sudu teh pewarna merah
50 gm sekaya
1/2 sudu teh pes pandan
1 sudu teh pewarna hijau

Cara:

1) Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang dan putih. Masukkan telur sebiji-sebiji dan terus pukul.

2) Masukkan pula susu pekat manis lalu dipukul dgn speed perlahan.

3) Seterusnya, masukkan horlicks dan tepung lalu dipukul terus dgn kelajuan yg rendah sehingga menjadi adunan yg licin dan sebati.

4) Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Satu bahagian dibiar plain, satu dibubuh koko, choc emulco & pewarna cokelat, satu lagi dibubuh jem strawberry & pewarna merah dan yg akhir dibubuh sekaya, pes pandan & pewarna hijau.

5) Dengan menggunakan loyang 10" x 7" yg telah dialas kertas dan digris, mulalah proses membakar. Lapisan pertama -plain, kedua -cokelat, ketiga -merah dan yg akhir hijau. Ulangilah proses membakar ini sehingga selesai kesemua adunan. Saya mendapat 16 lapisan kesemuanya, 4 bagi setiap warna.

No comments:

Post a Comment